امیر عابدی، رئیس اتاق مشترک ایران و قزاقستان با بیان اینکه موافقتنامه بیش از همه برای شرکتهای کوچک و متوسط سودمند خواهد بود، گفت: بدون رفع نااطمینانی ها در اقتصاد، نمیتوان از مزایای تجارت آزاد با اوراسیا استفاده کرد.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی قزاقستان، گفت: تا زمانی که با فرمان فعلی در حکمرانی و سیاستهای اقتصادی حرکت کنیم که متغیرهای زیادی خارج از اراده دولت و بخش خصوصی بر آنها تحمیل میکند، نمیتوانیم از مزیتهای سودآور موافقتنامه عالی تجارت آزاد با اوراسیا استفاده کنیم.
امیری عابدی، در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین، ادامه داد: تا زمانی که نتوانیم برنامهریزی کنیم و مجموعهای از نااطمینانی ها و ناترازی های اقتصاد که گریبان کشور را گرفته است، از بین ببریم و تا زمانی که سیاستهای ارزی به روال فعلی تداوم داشته باشند، نمیتوان از مزیتهای این توافقنامه استفاده کرد.
او افزود: تورم ما با تورم کشورهای عضو اوراسیا فاصله معناداری دارد. به جز روسیه و بلاروس، بقیه این کشورها تحریم نیستند، عضو FATF و WTO هستند، ناترازی های ما را ندارند و درامد سرانه آنها فاصله زیادی با ما دارد. تولیدکننده در کشور ما با توجه به متغیرهای ارزی حتی برای یک هفته دیگر خود نمیتواند برنامهریزی کند و نتوانسته ثبات در نرخگذاری داشته باشد.
عابدی تأکید کرد: تا زمانی که سیاستها در کشور ما به سمت ثبات و چشمانداز روشن از آینده اقتصادی به نفع معیشت مردم و فعالان اقتصادی نرود، نمیتوانیم از این تجارت آزاد به خوبی استفاده کنیم. توان تولید رقابتی ما به دلیل ناترازی ها هر روز کاهش پیدا میکند و تولیدکننده درگیر موانعی خارج از اراده خودش است.
رئیس اتاق مشترک قزاقستان، با بیان اینکه سبد صادراتی کشورهای اوراسیا به ایران بیشتر از پنج قلم کالا نیست و بنابراین با واردات نمیتوانیم سهم بزرگی از بازار اوراسیا داشته باشیم، ادامه داد: اما در حوزه صادرات بیش از ده ها قلم کالا در زنجیرههای مختلف داریم که توان صادرات آنها را داریم. بنابراین تجارت آزاد با اوراسیا با همین شرایط فعلی نیز، نمیتواند تهدیدی برای تولید داخل و تبدیل شدن کشور به واردکننده بزرگ از اوراسیا باشد. چرا که بیشترین کالاهای وارداتی ما از اوراسیا را نهادههای دامی و کشاورزی تشکیل میدهد.
او با تأکید بر اینکه این موافقتنامه بیش از همه برای شرکتهای کوچک و متوسط سودمند خواهد بود، ادامه داد: این کشورها در صنایع غذایی و کشاورزی و زنجیرههای دو و سه ما فعال هستند و این موافقتنامه میتواند برای آنها سودمند باشد. البته تولید ما تا قبل از ناترازی ها با 35 درصد ظرفیت انجام میشد اما با ناترازی های انرژی حتماً کاهش یافته است. لذا باید سیاستها اصلاح شوند که هم درامد سرانه را بالا ببریم و هم اشتغال را پایدار کرده و ظرفیتسازی کنیم.
عابدی گفت: سه دهه مذاکرات و توافقات مختلف با کشورها و یا پیمانهای منطقهای هیچکدام عملیاتی نشدند و مشارکت بخش خصوصی در آنها دیده نمیشد و عمدتاً نگاه سیاسی صرف بر آنها حاکم بود. اما موافقتنامه تجارت آزاد با اوراسیا با مذاکرات حرفهای و مشارکت اتاق ایران انجام شده و میتواند مزایای زیادی برای ما داشته باشد.
او با اشاره به نکات مثبت توافقنامه تجارت آزاد با اوراسیا، افزود: یک بخش از مزیتهای توافق آزاد تجاری با اوراسیا مربوط به صفر شدن تعرفههای گمرکی است. اما این توافق مزیتهای دیگر هم دارد که یکی از کاربردیترین آنها انتقال پول و مباحث بانکی است اما ما به دلیل ساختارهای معیوبمان نمیتوانیم از آن استفاده کنیم. کشورهای اوراسیا بین هم موافقتنامه پولی دارند اما ما تا تکلیف خود را با FATF و تحریمها روشن نکرده و برای پیوستن به تجارت جهانی تصمیم قاطع نگیریم، نمیتوانیم از مزایای زیاد این موافقتنامه استفاده کنیم.
عابدی تأکید کرد: این توافقنامه نوعی تمرین برای اقتصاد کشورمان برای عضویت در سازمانهای مهم مانند WTO و تبدیل شدن به یک اقتصاد نرمال است که بتواند از ظرفیتهای خود استفاده کرده و موقعیتهای جدید شکوفا کند و برای پایداری بیشتر، زنجیرههای تولید را با بازارهای جهانی شکل دهد. پایداری اقتصادی، امنیت سیاسی و اقتصادی ما را به دنبال خواهد داشت.
https://edu.gccim.com/blog/1758