تعریف داوری
واژهی داوری از نظر حقوقی به معنی حل اختلافات میان طرفین توسط شخصی که خودش قاضی نباشد و بدون رعایت تشریفات رسمی رسیدگی در دادگاههاست. در میان مجموعه قوانین کشور از گذشتههای دور، موضوع داوری دارای اهمیت خاصی بوده است. امروزه در خصوص داوری داخلی قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۷۹ و در ارتباط با داوریهای خارجی قانون داوری تجاری بین المللی ۱۳۷۶ حاکم است.
اقسام داوری
نهاد داوری را نویسندگان از جهات گوناگون تقسیم کردهاند. به عنوان مثال یکی از مهمترین این تقسیمات، تقسیم داوری به دو دستهی داخلی و خارجی است. منظور از داوری داخلی، داوری در داخل کشور میان اتباع همان کشور و بر اساس قوانین داخلی آن کشور است و منظور از داوری خارجی، جایی است که طرف اختلاف یک تبعهی خارجی باشد.
تقسیم دیگر، تقسیم داوری به داوریهای خاص یا موردی و داوریهای نهادی یا سازمانی است. داوری خاص (موردی) که در آن هیچ سازمان یا نهادی برای انجام داوری تشکیل نمیشود و طرفین اختلاف با تشکیل یک داوری مخصوص به خود، قواعد رسیدگی آن را مشخص میکنند و پس از رسیدگی به موضوع اختلاف با صدور رأی، داوری منحل میشود. در حالیکه در داوری سازمانی یا نهادی( اتاق بازرگانی)، یک سازمان برای داوری ایجاد میشود و داوری تحت نظارت و قواعد آن سازمان صورت میپذیرد و آن سازمان یا نهاد پس از داوری هم همچنان باقی است و برای خود قواعد خاصی دارد.
نوع دیگر تقسیمات، تقسیم داوری به داوریهای الزامی و داوریهای اختیاری است. منظور از داوریهای الزامی مواردی است که دادگاه به موجب قانون، مصلحت را در این میبیند که کلا اختلاف بر اساس داوری حل و فصل شود یا دعوا را برای حل و فصل ابتدا به داوری ارجاع دهد مانند دعاوی مربوط به طلاق که در ابتدا دادگاه زوجین را برای حلوفصل اختلاف به داوری ارجاع میدهد. به عنوان مثال در قانون جدید پیش فروش ساختمان پیشبینی شده است که کلیهی اختلافات مربوط به پیشفروش ساختمان باید از طریق داوری حلوفصل شود.
منظور از داوریهای اختیاری زمانی است که طرفین یک اختلاف، قبل از اختلاف یا بعد از آن، برای حلوفصل اختلافات میان خود به داوری رضایت میدهند. امروزه مرسوم است که در قراردادهای منعقده به ویژه قراردادهای پیچیده یا طولانیمدت یا قراردادهایی که با اتباع خارجی منعقد میشود (با توجه به مزایای فراوانی که داوری دارد)، به این نکته اشاره شود که در صورت بروز اختلاف، آن را از طریق داور یا داوران منتخب حلوفصل نمایند. همچنین میتوانند ضمن یک قرارداد جداگانه توافق کنند که اختلاف خویش را از طریق داوری حل نمایند. به این شروط اصطلاحا «شرط داوری» گفته میشود. اگر طرفین بخواهند در قراردادهای خود از شرط داوری استفاده کنند، باید موضوعاتی را که میخواهند به داوری ارجاع بدهند و همچنین تعداد و اشخاصی را که به عنوان داور انتخاب مینمایند، تعیین کنند و در انتخاب خود باید افرادی را به عنوان داور تعیین کنند که هم صلاحیت لازم و هم تخصص و تبحر لازم برای داوری را داشته باشند تا مزایای داوری نسبت به رسیدگی در محاکم افزایش یابد
https://edu.gccim.com/blog/1428